Hur du hänger upp hängmattor och hängstolar

Naturligtvis är det, av säkerhetsskäl, viktigt att fästa hängmattan eller hängstolen ordentligt.
Den här sidan ger dig användbara tips för hur du hänger upp din nya hängmatta eller hängstol på ett säkert sätt.

Att hänga upp en hängmatta

Att hänga upp en hängstol


Att hänga upp en hängmatta

Innan du hänger upp en hängmatta är det viktigt att kontrollera om upphängningsanordningen är tillräckligt stark. Inte alla balkar, träd och väggar är tillräckligt starka för att hänga upp en hängmatta. Så kontrollera noga att de uppfyller dina krav. Om du inte är säker, välj en annan upphängningspunkt eller använd en hängmatteställning.

Tänk på att den inte bara ska hålla din vikt, utan en multipel av den. Detta eftersom rörelser i hängmattan skapar extra tryck på upphängningspunkterna, vilket kan leda till maxbelastning. Den maxbelastning som specificeras för hängmattan tar hänsyn till detta. Så se till att även trädet eller väggen kan hantera denna extra vikt.


Att hänga upp en hängmatta: Beräkna avståndet

När du vill hänga upp en hängmatta måste du beräkna rätt avstånd. När du bestämmer avståndet mellan två upphängningspunkter är det bäst att göra detta utrymme så stort som möjligt. Det är nästan aldrig ett problem när avståndet mellan 2 upphängningspunkter är (mycket) längre än hängmattan. Det löses enkelt med hjälp av en karbinhake, kedjor eller rep.

Du måste även tänka framåt. Om du mäter upp längden till den exakta längden på din nuvarande hängmatta kommer du i framtiden att vara begränsad till att välja en hängmatta som inte är längre än din befintliga hängmatta. Människor börjar ofta med att köpa en enkelhängmatta. Efter ett tag återvänder de ofta till vårt showroom för att köpa en dubbelhängmatta. Dessa är mycket bekvämare.

Så se till att ha en stor marginal när du hänger upp hängmattan.

Om avståndet mellan de två upphängningspunkterna är kortare än din hängmatta har du ett problem som är svårare att lösa. Du kan knyta en knut i hängmattans rep. Fördelen med detta är att den totala längden blir kortare. Nackdelen är att det blir svårare för hängmattan att hänga brett, eftersom repen är för korta för att låta den göra det. En maxbelastning kan även uppstå på vissa delar av repen. Detta är därför ingen bra långsiktig lösning.


Att hänga upp en hängmatta: Bestäm höjden

När du hänger upp en hängmatta måste du bestämma höjden på upphängningspunkterna och höjden på hängmattan ovanför marken.

Du fäster vanligtvis upphängningsanordningen på en höjd av ca. 180 cm. Försök, i bästa möjliga mån, se till att båda upphängningspunkterna är på samma höjd. Om det inte är möjligt kan du korrigera något med rep eller kedjor, men det här är inte ett alternativ som rekommenderas om du kan undvika det. Så fäst inte den ena upphängningsanordningen på 180 cm och den andra på 150 cm.

Vissa föreslår att du använder en formel för att hänga upp en hängmatta. Höjden för upphängningspunkterna beror då på hängmattans längd. Vi rekommenderar att du hänger upp hängmattan på cirka 180 cm och korrigerar längden och höjden med ett rep eller en kedja.

När den sitter fast ordentligt hänger hängmattans nedre del ca 40 – 50 cm över marken. Detta kan till och med vara något lägre.

Tänk även på att en hängmatta töjer sig efter första användningen. Den kan ibland bli upp till 40 cm längre efter ett antal användningar. Detta är viktigt att ta med i beräkningen när du bestämmer höjd och längd för att hänga upp hängmattan.


Häng upp en hängmatta med spridarstång

En hängmatta med spridarstång har kortare rep. Därför kan du hänga upp den på en lägre höjd. Du kan hänga upp en hängmatta med spridarstång på en höjd av cirka 120 – 140 cm. Det beror på att den inte sjunker ner så lågt. Därför räcker det att använda en lägre upphängningspunkt.


Att hänga upp en hängmatta: Vägg

Att hänga upp en hängmatta mellan två väggar är ett perfekt alternativ. En vägg är vanligtvis robust och förbättrar komforten. När kroken hänger stabilt blir hängmattan även bekvämare. Till skillnad från en hängmatteställning eller ett mindre träd så rör sig inte väggar när du gungar eller rör dig i din hängmatta.

Se till att väggen är tillräckligt stark, eftersom väggar kan vara gamla eller mindre tåliga. Se även till att du använder bra pluggar när du fäster hängmattan i väggen. Skruvarna måste även vara tillräckligt långa. Våra upphängningssatser har speciella väggpluggar.


Att hänga upp en hängmatta: Träd

Du kan hänga en upp hängmatta mellan två träd. Fördelen med träd är att du får naturlig skugga när det är varmt.

Se till att trädet är tillräckligt kraftigt för att hantera den vikt som krävs. Du måste även se till att du är försiktig med naturen. Ett bra tjockt träd påverkas inte mycket av att hålla upp en hängmatta, men se till att vara aktsam.

För träd är rep det bästa du kan använda för att hänga upp din hängmatta. Du kan enkelt ta bort det efter användning. Se till att repet inte kan glida ner. Fäst repet ovanför en gren på trädet så att det inte plötsligt kan glida ner eller falla av.


Att hänga upp en hängmatta: Inomhus

De flesta tänker på trädgården när det gäller hängmattor, men det kan även vara en bra idé att hänga en upp hängmatta inomhus. I Nederländerna är det ofta för kallt att ligga utomhus, så om du hänger upp din hängmatta inomhus kan du njuta av den ännu oftare.

Att ha en hängmatta inomhus skapar en trevlig atmosfär. Du kommer upptäcka att du får många trevliga reaktioner när du hänger upp den. Du kommer även märka att det är mycket trivsamt att titta på TV från en hängmatta.

Naturligtvis tar en hängmatta upp en hel del utrymme, men du kan enkelt packa ihop den igen eller hänga upp den med båda öglorna över den ena kroken. Hängmattan hänger då ner längs väggen. När du vill ligga i den hänger du helt enkelt upp den igen.

Hängmatteupphängningen "Complete" är idealisk för att hänga upp en hängmatta inomhus. Den tar knappast upp något utrymme och sticker inte ut så mycket.


Att hänga upp en hängmatta: Balkong

Om du inte har någon trädgård kan du hänga upp hängmattan på din balkong. Om balkongen är tillräckligt lång, häng upp hängmattan på en höjd av ca. 180 cm. Det perfekta sättet att koppla av och njuta i din hängmatta.

Om din balkong är mycket mindre kan du välja att hänga upp hängmattan från taket. Detta får den att hänga högre än normalt. Det betyder även att ändarna kan hänga närmare varandra. En hängmatta kan därför även passa på en mindre balkong.

Du kan även välja att placera upphängningspunkterna bredvid varandra. På så sätt skapar du en sorts gunga. Det gör att du inte kan ligga ner som vanligt i en hängmatta, men du kan gunga försiktigt i den istället.


Att hänga upp en hängmatta: Olika typer av upphängningssatser

Det finns många olika typer av upphängningsmaterial tillgängliga. De vanligaste delarna finns tillgängliga i olika satser. Dessa innehåller flera av de tillbehör som behövs för att hänga upp en hängmatta. Vår bästsäljande upphängningssats är Allround-upphängningen.

En skruvgänga kan användas för att hänga en hängmatta från en träyta. Våra upphängningssatser har alltid skruvgängor och levereras med väggpluggar.


Att hänga upp en hängmatta: Hängmatteställning

Använd en hängmatteställning om du inte har några träd eller väggar som du kan använda för upphängning. Du kan även välja att använda en hängmatteställning om du vill kunna ha hängmattan på olika platser. T.ex. beroende på solens läge.

En vacker hängmatteställning i trä är en trevlig detalj i trädgården. Det ser elegant och imponerande ut. Det skapar direkt en avkopplande atmosfär i din trädgård.

Vi specificerar vilka ställningar som är lämpliga för de olika hängmattorna.


Att hänga upp en hängstol

Det bästa sättet att hänga upp en hängstol på är från taket. De flesta hängstolar är designade för en takhöjd på 220-230 cm. Om taket är högre är det inget problem, du kan enkelt hänga en fjäder eller karbinhake emellan.

En hängstol har vanligtvis en enda upphängningspunkt. Om taket är lägre än 220 cm kan du även välja att hänga upp hängstolen från två upphängningspunkter. Detta låter dig hänga hängstolen från ett tak som är (mycket) lägre. Ett annat skäl till att använda två upphängningspunkter är stabilitet. En hängstol som hänger från en punkt roterar mycket på sin axel. För att förhindra detta kan du hänga hängstolen från två upphängningspunkter.

Tänk på att en upphängningssats innehåller en krok. Fjädrar används ofta för hängstolar. Fjädrar är bra för komfort, eftersom de rör sig väl med stolen.